top of page
Mamografie Galati

Serviciile noastre medicale

Mamografia digitala completa

 

Mamografia digitala este o noua metoda radiologica de investigare a starii de sanatate a sanului, cu doze reduse de raze X (mai mica chiar si decat iradierea cosmica la care se expune un calator cu avionul). Efectuarea examinarii mamografice implica aplicarea unei compresiuni moderate a sanului, aceasta compresie fiind necesara pentru ca :

• desfasoara structurile sanului, generand astfel o imagine foarte buna

• scade artefactele de miscare

• scade foarte mult doza de iradiere prin reducerea grosimii tesutului iradiat

Compresiunea poate crea un discomfort temporar diferit perceput de fiecare in parte in functie de constructia sanului, dimensiunea lui, existenta unor modificari interne, si de perioada menstruala, dar trebuie stiut ca aceasta compresiune nu este periculoasa si nu produce modificari interne ale sanului. In cazul unui implant mamar se aplica tehnici speciale care nu afecteaza implantul.

Spre deosebire de mamografia analogica, mamografia digitala realizeaza imaginile in cateva secunde. Nu mai este nevoie de timpul de asteptare pentru developarea filmului, ceea ce inseamna diminuarea timpului petrecut in procesul de examinare.

 

Beneficiile mamografiei digitale:

Spre deosebire de alte parti ale corpului, sanul este compus in principal din tesut moale. Cand sanul este expus, uneori imaginea creata de mamografia clasica arata ca o proiectie incetosata, facand dificila observarea micilor puncte numite microcalcificari si altor semne subtile ale cancerului, pe cand mamografia digitala prezinta o imagine mai clara care poate fi marita sau micsorata functie de zona de interes.

Un alt beneficiu al mamografiei digitale fata de mamografia analogica este ca aceasta reduce nevoia de repetare a examinarii datorita supra sau subexpunerii. Aceasta diminueaza timpul examinarii si timpul de expunere la raze X, asigurand astfel cea mai mica doza posibila in beneficiul pacientelor.

Deoarece mamografiile digitale sunt in formate electronice, acestea pot fi transmise mult mai rapid. Imaginile digitale pot fi, de asemenea, stocate cu usurinta, copiate fara a se pierde informatia, transmise si printate in diferite moduri, eliminand conditionarea unui singur set de filme originale.

O mamografie anuala este cea mai buna metoda de a descoperi si trata cancerul de san in stadiu incipient.

Suntem specializati in:

 Senologie imagistica  

 Sonoelastografie mamara 

 Ecografie generala 

 Tomografie computerizata (CT) 

 Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) 

 Second opinion (a doua opinie medicala)

Tomosinteza sânului (mamografia 3D)

 

Este un instrument deosebit de valoros deopotriva pentru medici si pacienti. Acesta permite o mai buna vizualizare a leziunilor si o scurtare a duratei procedurii, reduce iradierea si expunerile suplimentare si imbunatateste diagnosticul mamografic. Tomosinteza reprezinta cea mai moderna tehnologie de examinare a sânului, fiind cunoscuta altfel si sub denumirea de mamografia 3D.

 

Ce presupune realizarea acestei investigatii?

In timpul scanarii de tip tomosinteza sunt realizate mai multe imagini ale sanului din diverse unghiuri. Aceste imagini sunt apoi folosite pentru a produce o serie de sectiuni cu grosimea de 1mm care sa poata fi vizualizate ca o reconstituire tridimensionala a sanului. Metoda permite analiza tesutului mamar fasie cu fasie, cu evidentierea clara a ariilor problematice, obtinandu-se chiar si imagini de sectiune dintr-o eventuala tumora. Mamografia tridimensionala cu tomosinteza se recomanda femeilor cu varsta de peste 40 ani sau celor care au risc crescut de cancer de san.


Necesita o pregatire prealabila?

Concret, felul in care decurge examenul mamografic tridimensional cu tomosinteza se aseamana foarte mult cu cel in care decurge o mamografie obisnuita. Pacienta este asezata cu sanul pe aparatul de mamografie tridimensionala, care va realiza o usoara compresie asupra sanului. Bratul aparatului va executa cateva miscari in arc deasupra sanului, prelevand imagini din diferite unghiuri. Aceste imagini alcatuiesc apoi imaginea 3D cu ajutorul unor programe specializate. Procedura dureaza aproximativ cat o mamografie traditionala.


Care sunt avantajele utilizarii unei astfel de investigatii fata de celelalte proceduri de preventie si diagnostic?

Conform studiilor de specialitate, mamografiile tridimensionale ofera rezultate net superioare pentru preventia si diagnosticul cancerului mamar prin detectarea precoce a tumorilor mamare, in special a celor de mici dimensiuni, deoarece permite o vizualizare mai buna a marimii, formei si localizarii tesutului anormal. De asemenea, mamografia 3D ofera o imagine mult mai detaliata a sanului fata de mamografia clasica de tip 2D. In plus, acest lucru ofera avantajul de a scadea probabilitatea de a rechema pacienta pentru o mamografie repetata, scazand astfel doza de radiatii la care ar fi supusa si, deci, scaderea anxietatii pacientei. O mamografie 2D clasica nu poate distinge unele anomalii fara importanta clinica de unele tumori canceroase reale. Astfel, multe paciente sunt rechemate la control sau le sunt sugerate investigatii suplimentare si li se induce astfel o stare de anxietate legata de doza de radiatii la care ar trebui sa fie supuse. Un alt avantaj al mamografiei tridimensionale il presupune reducerea durerii prin aplicarea unei presiuni mai blande asupra sanilor fata de o mamografie obisnuita. Mamografia 3D cu tomosinteza este indicata tuturor tipurilor de sani, dar este foarte utila in cazul sanilor mari sau foarte densi, unde tesutul gras ar ingreuna vizualizarea corecta printr-o mamografie 2D. Mamografia 3D traseaza cu acuratete limitele tumorale si localizeaza tumora cu mai multa precizie intr-o harta tridimensionala a sanului respectiv.


Care este periodicitatea de realizare recomandata?

Mamografia 3D cu tomosinteza se recomanda anual femeilor de peste 40 de ani sau celor cu risc crescut de cancer de san (de exemplu cu istoric familial de cancer mamar), aceasta detectand tumorile mai repede decat o mamografie clasica.

Prevenirea si detectarea precoce a tumorilor de san sunt cele mai bune metode prin care medicul si pacienta pot lupta impotriva cancerului mamar.

 

bottom of page