top of page
Mamografie Galati

Ce trebuie sa stii înainte de a efectua o mamografie?

Rezultate diferitelor studii clinice arata ca mamografia poate ajuta la reducerea semnificativa a deceselor cauzate de cancerul de sân femeilor dupa vârsta de 40 de ani. Recomandata de Institutul National de Cancer din SUA dupa aceasta vârsta mamografia este o examinare esentiala care ajuta la depistarea cancerului mamar în absenta simptomelor clasice de boala (dureri, modificari la nivelul pielii, scurgeri) si chiar în absenta nodulilor detectabili la autopalpare.

Aceasta investigatie ajuta si la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezenta unui cancer mamar in stadiu incipient. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creste sansele de reusita a tratamentului. Chiar şi atunci când rezultatele investigatiei sunt favorabile, noi recomandam repetarea ei anual, mai ales daca exista antecedente de cancer in familie.

Alte informatii bine de stiut:

  • Explica-i radiologului simptomele pentru ca acesta sa stie ce ar trebui sa investigheze.

  • Trebuie sa aduci medicului rezultatul ultimei mamografii efectuate pentru ca acesta sa descopere eventualele modificari in tumorile incipiente;

  • Pentru a fi sigura de rezultate poti apela si la ecografia mamara. Prin aceasta metoda pot fi depistate caracteristici ale nodulilor care scapa la mamografie (de exemplu consistenta unui nodul, lichida sau solida).

  • Trebuie sa specifici radiologului daca ai implant mamar, intrucat continutul implantului si tesutul cicatrizat din jurul acestuia pot bloca vizibilitatea unei anumite parti din tesutul mamar localizat in jurul acestuia, iar in acest caz atat tehnica cat si interpretarea diagnostica este diferita.

Despre vizita la noi
Pregatirea pentru mamografie

Cum te pregatesti pentru mamografie?
Programeaza-te pentru mamografie intre a cincea si a zecea zi de la debutul menstruatiei. Sanii tai sunt mai putin sensibili, iar structura lor este mai putin densa. Daca ai implanturi, precizeaza acest fapt atunci cand iti faci programarea. S-ar putea sa fie nevoie de teste suplimentare, cum ar fi
sonoelastografia mamara. Pentru a nu influenta rezultatele, in ziua in care iti vei face examinarea nu folosi lotiuni, creme, deodorant sau parfum in zona pieptului sau la axile. Folosirea unor produse cosmetice tip pudra sau deodorante, atat solide cat si tip spray, comun folosite in axile, pot genera artefacte vizibile pe imagine datorita anumitor compusi opaci, putand da erori de diagnostic.

 

Pot face mamografia daca sunt insarcinata?

Radiatiile X sunt potential daunatoare fatului si chiar daca dozele sunt foarte mici aproape neglijabile, acestea exista. Din acest motiv trebuie sa specificati daca sunteti insarcinata sau daca exista vreo posibilitate sa fiti insarcinata. Medicul radiolog va hotari in acest caz daca examinarea este absolut necesara, in caz contrar se va alege o alta metoda neiradianta de explorare.

Testimoniale de la pacientii nostri

Sunteti o echipa superba si formati un tot unitar prin motivatia si simtul responsabilitatii pe care o datorati pacientului. Respectul,grija,atentia si responsabilitatea sunt cateva din "potiunile tamaduitoare" cu care pacientul se linisteste inca de la sosire, constient ca a ales "echipa" ce o sa-i lamureasca ingrijorarile. Va multumesc ! – Gabriela N.

Am fost multumita de serviciile acordate, desi este mai bine sa nu te confrunti cu o problema de sanatate care sa conduca la intalnirea pacient-medic. Doamna dr. Cornea este speciala, in modul cel mai frumos spus, iti transmite caldura si increderea ca totul se poate rezolva– Adelina P.

Foarte multumita de conditiile create si de examinarea in sine. Programarea s-a facut in mod flexibil pentru mine, si a fost respectata ca atare. Multumesc pentru profesionalism.

-Cristina C.  

bottom of page